Hoe alles begon

Het ontstaan van de vriendschapsbanden tussen het PTI Eeklo en de Senegalese partnerscholen

Aan de oorsprong van de vriendschapsbanden tussen het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) Eeklo en meerdere middelbare scholen in Senegal ligt het samenwerkingsakkoord tussen vier Oost-Vlaamse gemeenten in de buurt van de stad Eeklo – Lovendegem, Waarschoot, Zomergem, Nevele (LoWaZoNe) – en drie gemeenten in Senegal – Keur Moussa, Pout, Diender (KeMoPoDi).
In maart 2011 vergezelt Geert Camerlinck, inwoner van Lovendegem en leraar bouwtechnieken aan het PTI Eeklo, een delegatie van LoWaZoNe tijdens een werkbezoek aan KeMoPoDi. Hij legt er contacten met drie verschillende scholen:
-  het Collège d’Enseignement Moyen (CEM) van Keur Moussa, in het hart van het werkgebied,
-  het Lycée d’Enseignement Technique et de Formation Professionnelle (LETFP) van Thiès, een stad in de onmiddellijke omgeving van de gemeenten van KeMoPoDi,
-  het Collège d’Enseignement Moyen « Pionniers du Syndicalisme Africain » (CEM « PSA ») van Rufisque, een randstad van Dakar op de doorgangsroute naar KeMoPoDi.






Na zijn terugkeer beslist Geert Camerlinck het project scholenbanden « ZON Senegal » op te starten, met de goedkeuring van de leden van LoWaZoNe. Ook de directie van het PTI Eeklo en de bevoegde instanties van de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunen het project « ZON Senegal ». ZON staat voor « Zuiden Ontmoet Noorden ».
De scholenbanden bestaan hoofdzakelijk in het uitwisselen van ideeën onder leerlingen, met de bedoeling de kennis van de andere cultuur en het wederzijds begrip te ontwikkelen. De waarde van het project ligt ook in de gezamenlijke realisatie van concrete opdrachten. Tenslotte is er de mogelijkheid voor de leerlingen om hun vrienden in het andere land te ontmoeten.
Het communiceren met Senegal gebeurt in het Frans, de officiële landstaal. Claire Vander Veken, lerares Frans aan het PTI Eeklo, wil graag de contacten met de verschillende partnerscholen coördineren. Het uitwisselen van ideeën tussen de Belgische en Senegalese leerlingen begint onder haar leiding in oktober 2011. Ook haar collega's Suzanne De Vriese en Ann Daelemans helpen leerlingen met het opstellen van presentatieteksten voor correspondenten in Senegal.
In de loop van het schooljaar 2011-2012 ontvangt het PTI Eeklo de directeur van het LETFP van Thiès, die op privébezoek is in het Groothertogdom Luxemburg, en vervolgens ook een Senegalese delegatie van KeMoPoDi, die op werkbezoek is bij de partners van LoWaZoNe.





Ondertussen krijgt de vooropgestelde reis van PTI leerlingen naar Senegal stilaan vaste vorm. Na een reeks selectietests gevolgd door een proefperiode van meerdere maanden worden uiteindelijk elf kandidaten weerhouden. Allen hebben bewezen dat ze beschikken over de nodige persoonlijke motivatie en maturiteit. Ze hebben ook in overleg met elkaar talrijke acties georganiseerd om hun reis te financieren en de partnerscholen te steunen.
In het schooljaar 2012-2013 worden de elektronische contacten tussen de leerlingen verdergezet, naast de voorbereiding van de reis. Het intensieve mailverkeer tussen Claire Vander Veken en het CEM van Keur Moussa leidt tot een welomlijnd bezoekprogramma voor vier rijk gevulde uitwisselingsdagen. Dank zij de goede banden met het CEM « PSA » van Rufisque krijgt ook het korte bezoek aan die partnerschool een boeiende invulling. De scholenband met het LETFP van Thiès moet nog gestalte krijgen.
Op 30 maart 2013 vertrekken elf leerlingen van het PTI Eeklo en hun begeleiders naar Senegal. De tiendaagse reis wordt voor allen een onvergetelijke ervaring: hartelijke ontmoetingen, leerrijke ontdekkingen, concrete realisaties, nieuwe perspectieven, …


Geen opmerkingen:

Een reactie posten